Du har fått en ny handicap!

Den 1 mars 2020 infördes det nya världshandicapsystemet i Sverige och du har fått en ny exakt handicap. Den kan vara samma, högre eller lägre än din tidigare handicap. Du ser den när du loggar in i Min Golf.
Nedan ger SGF svar på några frågor du kan tänkas ha om det nya handicapsystemet. Har du fler frågor, kontakta klubbens handicapkommitté via info@sigtunagk.se. 

”Vad behöver jag göra nu?”

Handicapregler skiljer sig mot golfregler på det sättet att alla beräkningar sker i Golfens IT-system. Du behöver därför inte lära dig alla detaljer. När du ska spela gör du bara precis som tidigare: Kolla din spelhandicap i slopetabellen, spela enligt golfreglerna och göra ditt bästa.

Registrera sedan resultatet – bra som dåligt – i Min Golf eller via någon av de digitala scorekortsappar som är kopplade till Min Golf, till exempel Golf GameBook. Om ronden påverkade din handicap uppdateras den automatiskt i Min Golf.

”Vad är nytt?”

Världshandicapen baseras på ett genomsnitt av upp till åtta av dina 20 senast registrerade handicapronder. Handicap går från 54 till plushandicap och den tidigare spärren för höjning över 36 är borttagen.

Det finns inga handicapgrupper och alla golfare kan registrera ronder från 9 hål och uppåt, så länge du spelat enligt golfreglerna och utifrån reglerna för poängbogey, slagtävling eller maxantal slag (slaggolf). Det gäller både tävlingsronder och sällskapsronder.

När du registrerar ronden i Min Golf kan du välja att fylla i din bruttoscore hål för hål. Vill du hellre fylla i ditt poängbogeyresultat går det fortfarande bra.

”Var kan jag få reda på mer?”

Du kan läsa fakta och få svar på vanliga frågor på Svenska Golfförbundets hemsida golf.se/handicaplänk till annan webbplats. De har också en kostnadsfri onlineutbildninglänk till annan webbplats där du kan lära dig grunderna och fördjupa dig i världshandicapsystemet.

”Jag tycker min nya handicap verkar fel, vad gör jag?”

Din nya världshandicap baserar sig på ett genomsnitt av de bästa handicapronder du registrerat i Min Golf. Om du exempelvis mest registrerat bra ronder, kan du ha fått en stor sänkning jämfört med din tidigare handicap.

Bästa tipset är då att fortsätta spela och registrera alla dina handicapronder, bra som dåliga. Då kommer din handicap snart att bli korrekt utifrån din aktuella spelstandard och du får den handicap du ska ha enligt världshandicapsystemet.

”Mina utlandsronder räknades inte med i övergången, varför?”

Anledningen till att utlandsronder inte räknades med i övergången är att det krävdes korrekta värden för course rating (CR), slope och par för att räkna ut handicapresultat för en rond.

Dessa värden har du som spelare själv fört in i Min Golf. De allra flesta har dock låtit en snitt-CR och en snittslope gälla, samt inte angivit par. Det går då inte att säkerställa att värdena är korrekta. Ronderna blir därför ogiltiga som världshandicaprond.

”Räknas nya utlandsronder med i världshandicapen?”

Ja, nu när världshandicapen väl är igång kan du registrera ronder från hela världen och de kommer att räknas med i beräkningen av din världshandicap.

Du måste då vara noga med att föra in rätt course rating, slope och par från den bana och tee du spelade. Det hittar du ofta på scorekortet eller på klubbens hemsida.

”Varför höjdes jag efter en bra rond?”

Det här är något du troligen kommer att uppleva när du börjar registrera ronder i det nya världshandicapsystemet, som inte kunde hända i det tidigare systemet.

Anledningen är att världshandicapen är ett snittsystem som tittar på dina 20 senaste ronder. Det handlar därför inte bara om den nya ronden du just registrerat utan också ronden som ”föll bort” och blev din 21:a rond.

Om den som föll bort var ännu bättre än den som tillkom, var ditt tidigare snitt något lägre än det du får med den nyregistrerade ronden. Ett lägre snitt innebär en lägre exakt handicap. Därmed kan du alltså höjas om din senast registrerade rond är sämre än den som föll bort – även om du spelade bra.

”Jag har fler frågor, vem kontaktar jag?”

Undrar du något gällande din handicap är du välkommen att kontakta klubbens handicapkommitté/handicapansvarig.

Kommentarer

Fler artiklar

Namn Datum
Winter på vår golfbana 2021-01-08
God Jul 2020 2020-12-16
Spela golf i simulatorn 2020-12-03
Årsmöte 8 december 2020-11-23
Rea i shopen 2020-11-16