Banstatus

2021-08-18

Höstgolf och banskötsel - Greenkeepern har ordet

Efter två veckors minst sagt efterlängtad semester är det nu dags att börja planera för de närmaste veckornas arbete. Generellt sett tycker jag att vi klarat sommaren bra även om det blev lite väl torrt ett tag där i slutet på juli. Det finns en hel del förbättringspunkter som jag kommer till här under.

Greener
De senaste veckornas regnande har mjukat upp ytan och greenerna är nu alldeles för mjuka för min smak. Regnet i kombination med en gödningsgiva förra veckan gör också att vi inte riktigt kommer upp i den nivå på bollrullen som jag vill ha. För att komma till rätta med de här problemen kommer vi att vertikalskära och dressa greenerna torsdagen 19/8. Genom skärningen får vi ur en hel del växtmaterial som minskar friktionen när bollen rullar och sanden hjälper till att göra ytan fastare. Så fort som sanden torkat kommer den att bearbetas ner i greenytan.

Vi har också planerat in en luftning av greenerna tisdagen 24/8. Vi kommer att använda oss av 8 mm solida pinnar som sticks ner till ca 10 cm djup. Anledningen till det här jobbet är att gräset precis som vi behöver luft. Under ytan produceras det gaser som kan bli skadliga för rötterna och mikroorganismerna om de inte kommer ur marken. De kanaler som bildas hjälper även till att leda ner ytvattnet i växtbädden. Med den här åtgärden försöker vi att minimera risken för stående vatten på ytan. Efter luftningen kommer vi att välta greenerna för att få tillbaka spelbarheten på en gång. Ni kommer att se hålen som är gjorda men de kommer att påverka era ögon mer än bollrullen. Vi kommer att hålla banan stängd fram till 09.25 under tisdagen för att kunna arbeta ostört och ge er de bästa möjliga förutsättningarna för en fin runda. 

Under början av september planerar jag även att stödså de svagaste greenerna. Vi har några greener med mindre skador ifrån torkan och jag vill få ihop de skadorna innan vi går in i vintern. Jag kommer återkomma med vilka greener det rör sig om samt även när det här kommer att ske när vi närmar oss utförandet.

Fairways
Det är med blandade känslor som jag tittar på fairways just nu. Dels tycker jag att kvalitén på många ställen är riktigt bra samtidigt som de små maskarna redan har vaknat till liv. Maskarna kommer upp till ytan för att andas när marken blir mättad med vatten. De tar med sig jord upp till ytan som sedan smetas ut när vi kör över ytan med våra klippare. Vi kommer att testa att spruta ett vätmedel i kombination med gödning för att se om det kan tänka sig ha någon effekt maskarna. Enkelt förklarat så fungerar den här typen av vätmedel som ett diskmedel. Det tar bort ytspänningen på vattnet och hjälper till att leda det neråt i profilen. Teoretiskt sett så borde det ge oss en torrare topp på växtbädden där maskarna inte behöver komma upp till ytan för att andas. Det återstår dock att se om hur det fungerar i praktiken…

Luftning kommer även att utföras när det kommer nya knivar till luftaren. Jag blev lite tagen på sängen att maskarna kom så pass tidigt i år och trodde att jag hade lite mer tid på mig innan det var dags att köra. Med den här typen av luftning, där knivar fastskruvade på en balk som sedan rullas över fairways, vill jag få ner så mycket luft som möjligt i marken för att maskarna inte ska behöva komma upp till ytan för att andas. Det hjälper oss även här att få bort vatten ifrån ytan. Som sagt teoretiskt sett borde det kunna funka.

Bunkrar
Det har kommit fram många kommentarer och rena klagomål angående våra bunkrar på sistone. Jag är den förste att erkänna att de inte är på topp. Vad är det då som gör att de inte är bra alla gånger? Det är en kombination av många olika faktorer. Dels har jag prioriterat bort skötsel av tidsmässiga skäl, dels har vi vår greenbevattning där alla spridare går 360 grader och vattnar bunkrarna lika mycket som greenerna, dels har sanden blandats upp med lera under årens lopp, dels har vi undermålig dränering i många bunkrar. Listan kan fortsätta ett tag till men det här är som jag ser det de främsta faktorerna. Tanken är att vi under de närmsta veckorna ska kontrollera sanddjupet i bunkrarna och fördela om sanden så att det blir ett jämnare lager i bunkern samt att fylla på med ny sand där det behövs. Jag hoppas att det här kommer att leda till att ni finner lite mer glädje i att hamna i bunkrarna samtidigt som jag vill påminna er om att bunkern är ett hinder som ska undvikas vid golfspel… Ni kan dessutom få hjälpa oss med hålla bunkrarna i fint skick genom att kratta efter innan ni går vidare till nästa slag.

Det här är lite grovt av vad som planeras förutom vanlig skötsel under de närmaste veckorna. Det kommer bli intensivt men kul att få sätta tänderna i.

Swinga lugnt
// Martin Lundin GML Sport

2021-05-27

Vi öppnar åter upp banan fredagen 28/5 klockan 08.00. Det mesta vattnet har nu sjunkit undan och det ser helt okej ut. Vi kommer dessvärre att ha bildförbud över helgen.

En del bunkrar kommer fortfarande att vara vattenfyllda ett par dagar framöver och ytorna kommer troligtvis att vara lite långhårigare än ni är vana vid. Vi har inte kunnat klippa någonting sedan i tisdags och jag planerar att klippa greener, tees och greenområden fredag morgon. Fairways kommer att få sig en omgång på lördag. Troligtvis kommer det att bli en del klipprester kvar på en del ytor. Hoppas att ni har överseende med det.

Avslutningsvis vill jag uppmana er att tänka på banan när ni spelar. Allt regnande har gjort ytorna mjuka så hjälp till med att laga nedslagsmärken och lägg tillbaka uppslagen torv. //Martin, greenkeeper

Tips! Från green hål 5, gå till vänster i ruffen för att komma till tee hål 6

 

2020-09-08

Höstgolf och banskötsel - Greenkeepern har ordet

 

Hur lite vi än vill det så närmar sig den bortre parentesen av säsongen 2020 och det börjar bli dags för mig att tänka på invintringen av banan. Vi har i mitt tycke haft en mycket framgångsrik säsong med riktigt bra kvalité på våra spelytor. Vi kommer efter KM-helgen att höja klipphöjden på greenerna från 2,5 till 3 mm. Detta gör att plantorna blir mindre stressade och att vi får mer bladmassa som kan ta emot de (förhoppningsvis) mängder med solstrålar som behövs för att plantorna ska kunna lagra energi inför vintern. 

 

Vi planerar att göra en stödsådd av de greener som har lite svagare gräsbestånd (3, 8, 9, övningsgreenerna samt 6-hålsbanan) under vecka 38. Genom att få ner nya frön får vi nya starka plantor som är mer motståndskraftiga mot sjukdomar och vinterns härjningar. 

 

Alla finklippta ytor planeras att luftas med start andra veckan i oktober. Vi väntar så länge vi vågar med att lufta greenerna för att kunna bibehålla en så bra spelyta som möjligt. Jag kommer att informera via hemsidan och sociala medier när det väl blir dags för dessa åtgärder. 

 

Swinga lugnt och passa på att njuta innan kung Bore lägger sitt täcke över banan.
Martin Lundin GML Sport

Head Greenkeeper Martin

Vi står nu inför en ny spännande säsong där drömmar och mål ska uppfyllas. Jag som har ansvaret för skötseln från GML:s sida heter Martin Lundin och firar i år 20-årsjubileum som greenkeeper. Jag har varit ansvarig för Sigtuna sedan mitten av september 2019 och har skapat mig en god uppfattning om vad som krävs för att vi ska skapa attraktiva spelytor för er under säsongen. Mina ledord när jag sätter upp mina planer är ”fast and firm”. Jag hoppas att ni kommer märka av det när säsongen drar igång.
 
Den ”vinter” som gått har hittills varit skonsam mot banan. I dagsläget har vi inga skador på greenerna och det ser ut att kunna bli en öppning på greener i gott skick. När vi kan öppna återstår att se. Som det är just nu med den stora mängd regn som fallit under hösten och vintern så är banan väldigt blöt och kladdig. Det, i kombination med att plantorna är väldigt svaga när de kommer ur vinterdvalan, gör att jag vill ha en torrare yta i tillväxt innan jag öppnar upp banan för spel. Prognosen för de närmsta tio dagarna visar på relativt varma dagar men på nätterna kryper kvicksilvret under nollan. För att gräset ska börja sträcka på sig så krävs en jordtemperatur på över sex grader och kalla nätter gynnar inte direkt den uppvärmningen. Jag lovar att vi kommer informera er i god tid när vi tar ett beslut om öppning.
 
Under vintern har frivilligkåren gjort ett hästjobb med att röja sly utmed banan. Jag tror att ni alla kommer få en liten wow-känsla när ni kommer ut och ser de nya vyerna.
 
Jag har fokuserat på att gräva av rötter från träd som vandrar in på en del greener och stjäl vatten och näring ifrån plantorna. En del arbete återstår med att återfylla de här schakten men det kommer att hjälpa till och höja kvalitén på de här greenerna och få dem jämbördiga med resten.
 
Tanken är att jag ska försöka informera er fortlöpande under säsongen med vad som händer på banan. Håll koll på Facebook, i mailkorgen och ute på banan så att ni inte missar något.
 
Swinga lugnt!
 
Martin Lundin
Distriktschef GML Sport

Om GML

GML Sport AB bildades 1994 och utvecklades snabbt till att bli en av landets ledande leverantörer av maskinutrustning för skötsel av gröna sportytor. Företaget har alltid satt en stolthet, och agerat som både kunskapsförmedlare och samarbetspartner till användarna.

På senare år har en ny marknad för olika typer av tjänster inom drift, renovering och anläggning av gröna sportytor till golf- och idrottsplaner börjat växa fram. Inom just dessa områden, entreprenad, har GML Sport genom offensiva satsningar snabbt intagit en ledande position.  Företaget befinner sig i en stark expansion på tjänstesidan och räknar med att antalet uppdrag och medarbetare kommer att öka kraftigt under de kommande åren.

GML Sport är en komplett leverantör av professionella lösningar till alla idrotter som utövas på gröna sportytor – både när det gäller tjänster och maskiner. Inget annat företag i landet kan matcha den kunskap och erfarenhet inom Sports Turf Management som du möter hos GML Sport.

GML Sport AB är både kvalitet ISO 9001 och miljö 14001 certifierade.

Vill ni läsa mer om GML sport besök då gärna vår hemsida www.gmlsport.se