Banstatus

20210527

Vi öppnar åter upp banan fredagen 28/5 klockan 08.00. Det mesta vattnet har nu sjunkit undan och det ser helt okej ut. Vi kommer dessvärre att ha bildförbud över helgen.

En del bunkrar kommer fortfarande att vara vattenfyllda ett par dagar framöver och ytorna kommer troligtvis att vara lite långhårigare än ni är vana vid. Vi har inte kunnat klippa någonting sedan i tisdags och jag planerar att klippa greener, tees och greenområden fredag morgon. Fairways kommer att få sig en omgång på lördag. Troligtvis kommer det att bli en del klipprester kvar på en del ytor. Hoppas att ni har överseende med det.

Avslutningsvis vill jag uppmana er att tänka på banan när ni spelar. Allt regnande har gjort ytorna mjuka så hjälp till med att laga nedslagsmärken och lägg tillbaka uppslagen torv. //Martin, greenkeeper

Tips! Från green hål 5, gå till vänster i ruffen för att komma till tee hål 6

 

2020-09-08

Höstgolf och banskötsel - Greenkeepern har ordet

 

Hur lite vi än vill det så närmar sig den bortre parentesen av säsongen 2020 och det börjar bli dags för mig att tänka på invintringen av banan. Vi har i mitt tycke haft en mycket framgångsrik säsong med riktigt bra kvalité på våra spelytor. Vi kommer efter KM-helgen att höja klipphöjden på greenerna från 2,5 till 3 mm. Detta gör att plantorna blir mindre stressade och att vi får mer bladmassa som kan ta emot de (förhoppningsvis) mängder med solstrålar som behövs för att plantorna ska kunna lagra energi inför vintern. 

 

Vi planerar att göra en stödsådd av de greener som har lite svagare gräsbestånd (3, 8, 9, övningsgreenerna samt 6-hålsbanan) under vecka 38. Genom att få ner nya frön får vi nya starka plantor som är mer motståndskraftiga mot sjukdomar och vinterns härjningar. 

 

Alla finklippta ytor planeras att luftas med start andra veckan i oktober. Vi väntar så länge vi vågar med att lufta greenerna för att kunna bibehålla en så bra spelyta som möjligt. Jag kommer att informera via hemsidan och sociala medier när det väl blir dags för dessa åtgärder. 

 

Swinga lugnt och passa på att njuta innan kung Bore lägger sitt täcke över banan.
Martin Lundin GML Sport

Head Greenkeeper Martin

Vi står nu inför en ny spännande säsong där drömmar och mål ska uppfyllas. Jag som har ansvaret för skötseln från GML:s sida heter Martin Lundin och firar i år 20-årsjubileum som greenkeeper. Jag har varit ansvarig för Sigtuna sedan mitten av september 2019 och har skapat mig en god uppfattning om vad som krävs för att vi ska skapa attraktiva spelytor för er under säsongen. Mina ledord när jag sätter upp mina planer är ”fast and firm”. Jag hoppas att ni kommer märka av det när säsongen drar igång.
 
Den ”vinter” som gått har hittills varit skonsam mot banan. I dagsläget har vi inga skador på greenerna och det ser ut att kunna bli en öppning på greener i gott skick. När vi kan öppna återstår att se. Som det är just nu med den stora mängd regn som fallit under hösten och vintern så är banan väldigt blöt och kladdig. Det, i kombination med att plantorna är väldigt svaga när de kommer ur vinterdvalan, gör att jag vill ha en torrare yta i tillväxt innan jag öppnar upp banan för spel. Prognosen för de närmsta tio dagarna visar på relativt varma dagar men på nätterna kryper kvicksilvret under nollan. För att gräset ska börja sträcka på sig så krävs en jordtemperatur på över sex grader och kalla nätter gynnar inte direkt den uppvärmningen. Jag lovar att vi kommer informera er i god tid när vi tar ett beslut om öppning.
 
Under vintern har frivilligkåren gjort ett hästjobb med att röja sly utmed banan. Jag tror att ni alla kommer få en liten wow-känsla när ni kommer ut och ser de nya vyerna.
 
Jag har fokuserat på att gräva av rötter från träd som vandrar in på en del greener och stjäl vatten och näring ifrån plantorna. En del arbete återstår med att återfylla de här schakten men det kommer att hjälpa till och höja kvalitén på de här greenerna och få dem jämbördiga med resten.
 
Tanken är att jag ska försöka informera er fortlöpande under säsongen med vad som händer på banan. Håll koll på Facebook, i mailkorgen och ute på banan så att ni inte missar något.
 
Swinga lugnt!
 
Martin Lundin
Distriktschef GML Sport

Om GML

GML Sport AB bildades 1994 och utvecklades snabbt till att bli en av landets ledande leverantörer av maskinutrustning för skötsel av gröna sportytor. Företaget har alltid satt en stolthet, och agerat som både kunskapsförmedlare och samarbetspartner till användarna.

På senare år har en ny marknad för olika typer av tjänster inom drift, renovering och anläggning av gröna sportytor till golf- och idrottsplaner börjat växa fram. Inom just dessa områden, entreprenad, har GML Sport genom offensiva satsningar snabbt intagit en ledande position.  Företaget befinner sig i en stark expansion på tjänstesidan och räknar med att antalet uppdrag och medarbetare kommer att öka kraftigt under de kommande åren.

GML Sport är en komplett leverantör av professionella lösningar till alla idrotter som utövas på gröna sportytor – både när det gäller tjänster och maskiner. Inget annat företag i landet kan matcha den kunskap och erfarenhet inom Sports Turf Management som du möter hos GML Sport.

GML Sport AB är både kvalitet ISO 9001 och miljö 14001 certifierade.

Vill ni läsa mer om GML sport besök då gärna vår hemsida www.gmlsport.se